Drabet på Clemmensen

Drabet på ClemmensenSiden 1995 har jeg samlet oplysninger om danske og tyske krigsforbrydere fra Anden Verdenskrig. Den 28. august 2013 resulterede det i bogen Drabet på Clemmensen – og historien om Søren Kam udgivet af People’sPress.

Det er ikke for ingenting, nazisten Søren Kam (1921-2015) var i top-10 på Simon Wiesenthal Centrets liste over verdens mest eftersøgte krigsforbrydere. Målt på resultaterne var Søren Kam Danmarks nemlig værste terrorist, og han begik et banebrydende drab i 1943. I bogen fortæller efterkommere fra de implicerede familier, hvad sagen har betydet for dem.

Der er nogle hårde skæbner i blandt. Bogen indeholder også den første nærmere analyse af Kams rolle i nazisternes jødeaktion i 1943. Samtidig afsløredes det, at en central aktør var tyskeren Eduard Walther Nagel, som undslap en retssag efter krigen.

I bogen argumenterer jeg for, at man bør flytte en milepæl i besættelseshistorien. Panlægningen af jødeaktionen hænger sammen med a) den første henrettelse (28.8.1943) af en dansk sabotør b) det første terrordrab (Kams drab på Clemmensen 30.8.1943) og c) jødeaktionens forberedelse (31.8.1943).

Dette giver en logisk-kronologisk sammenhæng, som er fraværende i den gængse besættelseshistorie. Alle tre eskaleringer af den nazistiske undertrykkelse hænger sammen med et initiativ fra den tyske rigsbefuldmægtigede Werner Best 24.-26. august 1943. Hidtil har det heddet sig, at jødeaktionen først blev planlagt 8. september, se eksempelvis her. Det er en efterrationalisering opfundet af forbryderne, idet datoen 8. september skaber uorden i kronologien: Planlægning måtte naturligvis komme før handling.

Søren Kams gerninger den 30.8.1943 passer fint ind i denne kronologi – som altså fordrer, at man betragter Clemmensen og ikke digterpræsten Kaj Munk som det første offer for et tysk terrordrab.

Jeg har tidligere udgivet de prisbelønnede bøger Dansk Dødspatrulje (1998) og Forbrydere uden straf (2004) og har fået dette skudsmål fra veteranforeningen Aktive Modstandsfolk:

Danmarks førende ekspert i nazikrigsforbrydere … har en forbavsende evne til at fange og forstå atmosfæren i besættelsestiden med sine præcise og spændende dokumentariske fortællinger … har igen og igen bragt nyheder frem, som også overraskede os gamle modstandsfolk.

Det er jeg glad for, fordi foreningen består udelukkende af de i dag fåtallige modstandsfolk. Det er dem, som i dag får hædersgaver og erstatning for de skader, de led. Omvendt med nazisterne. De brokker sig. Her er, hvad Jonni Hansen og co. i DNSB skrev, da jeg opsporede og afslørede den undvegne krigsforbryder Walther-Carl Rasmussen:

Hvor længe skal vi finde os i, at sådanne revolverjournalister bedriver den form for uanstændig journalistik? For pokker, hvor er det utiltalende!

Læs Spørgsmål og svar om bogen her

Omtaler af bogen: Berlingske Tidende, Den korte avis og Ekstra Bladet

Pressemeddelelse

Køb blandt andet bogen Her eller Her

Kontakt: Anja Linnet

ArtPeople | PeopleGroup | People’sPress

Mobile +45 22 65 53 48

alin@artpeople.dk

Vester Farimagsgade 41, 1606 Copenhagen V, Denmark.

 

 

Switchboard +45 33 11 33 11Google+